RECENT POSTS

Aww, my power valve isn't working again.

Joined
Oct 19, 2006
Messages
2,142
Likes
1
#1
Darn this Honda and it's complicated exhaust valve setup. Usually, the valve quits working in the closed position and after I messed with something. Today, it quit randomly in the half open position. It continued to open fully as the revs increased, but never closed past half. I adjusted it so it would close, but now it wont open past half. It seems I suddenly lost half the travel of my power valve mechanism. I will be pulling the right side cover to inspect the governor tommorow. Anybody have any input? This is the 87 CR 250. The power is just a little hard to control at the moment.
 
Joined
Oct 19, 2006
Messages
2,142
Likes
1
#3
No, the bike is absolutely gutless (it can barely pull 3rd gear) until it reaches the rpm range where the powervalve would normally open and then takes off like a rocket. The powerband hits so hard in 1st and 2nd gear, it's like someone revved the bike up and just dumped the clutch.
 
Joined
May 19, 2006
Messages
1,500
Likes
1
#5
There are things I love about my current "old" bike and things I hate. No powervalve is one of the things I love.
 
Joined
Oct 19, 2006
Messages
2,142
Likes
1
#6
I found the problem. The governor operates a small lever mounted on a shaft that operates another lever which positions the rack that operates the power valves. The first lever is held on the shaft with a hitch pin. The hitch pin broke apart. I have found 2 small pieces but cannot account for the rest. I'm going to flush the cases with solvent. If I can't find the rest I'll have to open up the cases again, sigh. The magnetic drain plug caught some. This is a good reason to run one.